Cassiscake met thee en blauwe bessen

Wat kan ik nu nog over thee zeggen wat mijn lieftallige collega Dominique al niet heeft gedaan in haar uitgebreide artikel over thee? Dat ga ik dus ook niet doen. Nee, ik ga jullie gewoon het heerlijke recept voor deze cassiscake geven. Die ik heb gemaakt met witte cassis-champagnethee als …

Wat kan ik nu nog over thee zeggen wat mijn lieftallige collega Dominique al niet heeft gedaan in haar uitgebreide artikel over thee? Dat ga ik dus ook niet doen. Nee, ik ga jullie gewoon het heerlijke recept voor deze cassiscake geven. Die ik heb gemaakt met witte cassis-champagnethee als basis. Met als resultaat een lichte en fruitige cake die waanzinnig smaakt. Deze is op voordat je het weet!

Voor dit recept maakte ik gebruik van een klein bakvormpje. Naast de champagne-cassis thee bestelde ik bij Foodelicious ook een bakje van hun zalige chocolaatjes. Wat blijkt nou, dit bakje kun je dus ook als bakvorm gebruiken. Er zit zelfs al bakpapier in. Ga je een normale cakevorm gebruiken, hou dan de hoeveelheden aan die ik tussen haakjes achter de ingrediënten heb gezet.

Wat je nodig hebt voor 1 cake

    • 100 ml (150 ml) sterk gezette cassis-champagnethee (of andere thee, zie variatietip hieronder)
    • 2 el (3 el) suiker (meer suiker voor de zoetekauwen mag altijd, ik vond deze hoeveelheid voldoende maar het wordt er niet heel zoet van)
    • 200 gr (300 gr) bloem
    • 1 tl (1,5 tl) bakpoeder
    • snufje (iets groter snufje) zout
    • 100 ml (150 ml) olijfolie
    • 2 (3) eieren, losgeklopt
    • 1 tl (1,5 tl) vanille extract
    • 2 el (3 el) blauwe bessen

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 15 minuten / Oventijd: 35 minuten (45 voor een grotere cake)

    1. Verwarm de oven voor op 185 graden.
    2. Kook het water, laat afkoelen tot 80 graden en voeg daarna een flinke schep van de witte thee toe. Laat dit 5 minuten trekken. Dit is langer dan normaal, want je wilt een intense smaak. Roer de suiker erdoor totdat deze is opgelost. Schenk door een zeefje, vang op in een kommetje en laat afkoelen tot lauw.
    3. Roer de bloem, bakpoeder en zout door elkaar in een grote kom. Klop de thee, olijfolie, eieren en vanille extract erdoor totdat alles goed gemengd is. Roer als laatste de blauwe bessen erdoor.
    4. Schenk het beslag over in de cakevorm en zet deze in de oven. Bak de cake 35 minuten totdat de bovenkant goudbruin is en een satéprikker er schoon uitkomt als je deze in het midden steekt.

Variatietip: deze cake kun je natuurlijk van alle soorten thee maken. Kijk wat je in huis hebt en varieer er naar eigen inzicht mee. Zo is citroenthee (of andere citrusthee) in combinatie met blauwe bessen ook een heerlijke combinatie. Maak wel gebruik van kwaliteitsthee in verband met de smaak.

Geniet van deze zalige cassiscake!

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)