Olijf recepten

Hoewel het niet direct als zo herkenbaar is, is de olijf een vrucht en wel van de olijfboom. Olijfbomen groeien vooral in gebieden rond de Middellandse Zee en er bestaan zo'n twintig soorten olijven. Groene en zwarte olijven zijn geen verschillende rassen, maar maken hun onderscheid in rijpheid. De groene olijven zijn eigenlijk nog niet rijp; ze zijn dan ook wat steviger en de smaak is milder dan die van zwarte olijven. In tegenstelling tot andere vruchten worden de vruchten van een olijfboom niet vers van de boom gegeten. Olijven zijn namelijk vrij bitter van smaak en daar houden de meeste mensen niet van. Daarom worden olijven eerst enkele maanden (soms zelfs meer dan een jaar) in een zoutwaterbad gelegd waardoor ze bittere smaak weggaat. Na dit zoutwaterbad kunnen olijven ook nog ingemaakt worden in olie of in water om ze langer te kunnen bewaren. De meeste olijven worden echter verwerkt tot olijfolie. Olijven zijn echte smaakmakers en zijn dan ook heerlijk op allerlei diverse gerechten: met feta, mozzarella of noten als snack. In salades, op pizza's of door pasta's: bij veel mediterrane gerechten is het goed te combineren. Olijven worden daarnaast ook nog gebruikt om pesto's en tapenades van te maken.


 

Combineer olijven met