Toscaanse broodsalade

Foody Redactie


Afgelopen week ben ik thuisgekomen van 10 dagen Italië, Toscane om precies te zijn. Het was heerlijk! Lekker eten (vrijdag laat ik je zien wat voor lekkers ik gegeten heb), mooi weer (al was het in Nederland ook lekker) en relaxen afwisselen met activiteiten.
Deze Toscaanse broodsalade heb ik niet in Toscane gegeten, maar at ik voordat ik naar Toscane vertrok. Om alvast in de stemming te komen. Lekkere olijfolie, tomaten, Parmezaanse kaas, basilicum en kappertjes. In gedachten zit ik daar weer. Op het terras van het hotel, onder een parasol, uitkijkend over Siena, genietend van een ijskoude orange juice en een bruschetta tomaat als antipasti…
In Italië noemen ze een broodsalade als deze een Panzanella. Dit werd vroeger gemaakt met restjes oud brood en overrijpe tomaten. Mijn brood was niet oud, de tomaten wel rijp, maar niet overrijp.
Toch smaakte deze Toscaanse broodsalade super lekker. Echt een aanrader. Ook als je niet naar Italië op vakantie gaat, proef een beetje Italië.
Al moet ik toegeven dat de tomaten in Italië lekkerder zijn. Vol van smaak en sappiger. Maar dat mag de pret niet drukken. Deze broodsalade is een topper. Ik ga hem zeker vaker maken. Al is het alleen maar om me even in Italië te wanen.

Tussen de ingrediënten staat keurig een flesje balsamicosiroop. Het was de bedoeling dat ik de balsamico voor het serveren (en fotograferen) over de salade zou sprenkelen. Maar dat is er niet van gekomen. Toen ik dacht dat de salade klaar was zag het er zo lekker uit dat ik direct wilde gaan eten. Ik heb snel foto’s gemaakt, voor ik het wist was het op. Het flesje balsamicosiroop stond nog keurig onaangeroerd op het aanrecht. Volgende keer sprenkel ik het er wel over heen, het lijkt me een prima aanvulling. Daarom laat ik het in het recept staan.

Toscaanse broodsalade
Ingrediënten voor 4 personen:

1 ciabattabrood (vers of oud)
flinke hand Cherry tomaatjes (liefst meerdere soorten en kleuren)
1 eetlepel kappertjes
olijfolie
zeezout
peper
2 teentjes knoflook
roze wijnazijn
handje verse basilicum
oregano
balsamico siroop
Parmezaanse kaas

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200ºC, grillstand. Scheur het brood in grove stukken van ongeveer 2 cm en plaats ze in een ovenschaal. Besprenkel de stukken brood met zout, peper en olijfolie. Pers één teentje knoflook uit boven de schaal en voeg oregano toe. Hussel dit alles (met je handen) goed door elkaar. Zet de schaal in de oven tot het brood knapperig is geworden.
Snijd een flinke hand tomaten in grove stukken en doe ze in een kom. Besprenkel ze met vier eetlepels olijfolie en twee eetlepels rode wijnazijn. Snijd de kappertjes fijn en voeg ze toe aan de tomaten. Knijp hierboven ook een teentje knoflook uit. Voeg de croutons (het brood) toe aan de kom en hussel alles nogmaals met je handen goed door elkaar. Proef het sap en voeg naar smaak peper en zout toe. Voeg een handje basilicumblaadjes toe en hussel dit nogmaals.
Besprenkel de salade met een paar druppels olijfolie en balsamicosiroop (ingekookte balsamico azijn). Rasp tot slot de Parmezaanse kaas erover.

Heb jij alles in huis om dit heerlijke recept (en nog veel meer lekkers) te maken en te serveren? Denk hierbij aan goede messen, mooi servies en de fijnste pannen. Wij hebben een paar van onze favoriete producten geselecteerd, zit er ook voor jou iets tussen?

 
Foody.nl
Foody redactie

Foody.nl is voor foodies dé ideale plek om inspiratie op te doen. Foody biedt toegang tot alle recepten en blogs van de beste Nederlandse foodbloggers. Door middel van handige zoekfilters, trends en specials maakt Foody.nl de recepten van de foodbloggers goed te doorzoeken en deelbaar.

Zo maak je een perfecte borrelplank Zo maak je een perfecte borrel...
Tijd voor ovenschotels! Tijd voor ovenschotels!
Chocolade cookies met vulling van hazelnoot Chocolade cookies met vulling...
Meer van Foody redactie

Favoriet recept van

  • Esmée Kramer
Maak het jezelf makkelijk!

Met een Foody account bewaar je recepten en worden zoekresultaten automatisch afgestemd op jouw smaak.