Koken volgens Midden-Afrikaans recept?

Midden-afrikaans

Sub-Saharisch Afrika is het deel van het continent Afrika dat ten zuiden van de Sahara ligt. Net als alles in Afrika, is ook de keuken hier heel divers, en is deze ruwweg in te delen in de regionen West-Afrika, Zuid-Oost Afrika, de Hoorn van Afrika en Centraal Afrika. De West Afrikaanse keuken is smaakvol en kruidig, en kenmerkt zich door het gebruik van veel zetmelen. Fufu, kenkey, couscous, garri, foutou, en banku zijn enkele van de gerechten die je hier tegen kunt komen. Veel gerechten bevatten zetmeelrijke knollen zoals cassave, yam en eddo, olie zoals sheaboter en palmolie en granen zoals gierst, sorghum en rijst. Ook vis en vlees worden veel gebruikt, en worden ook in bepaalde gerechten gemixt. 


In de Zuidoost-Afrikaanse keuken zul je gerechten zoals halva, sukumi wiki en ugali terugvinden, en kruiden zoals kerriepoeder, saffraan, kardemom en ghee. Hierin is heel duidelijk terug te zien dat de Zuidoost-Afrikaanse bevolking hoofdzakelijk Islamitisch is. Ook in het gegeten vlees is dat terug te zien: rund, schaap en geit wordt veel gegeten, maar varkensvlees is nauwelijks te bekennen. Vlees wordt hier overigens wel met mate gegeten, omdat dieren worden gezien als een vorm van rijkdom en als betaalmiddel.

 

Ook in de Hoorn van Afrika is een grote moslimgemeenschap te vinden, net als een grote Christelijke gemeenschap. Varkensvlees en schaaldieren worden hier wegens geloofsovertuiging niet gegeten en in Ethiopië wordt tijdens de vastemaand vlees en zuivel zelfs helemaal vermeden. Wat wel gegeten wordt is linzen, rijst, bananen, bladgroenten, chilipepers, paprika, kokosmelk en tomaten, en ook mais is heel belanrijk. Maismeel wordt dan ook veel gebruikt om het populaire gerecht Ugali te bereiden.Tevens staat koffie uit Ethiopië bij veel huishoudens hoog op de lijst van belangrijkste ingrediënten.

 

De Centraal-Afrikaanse keuken weerspiegelt de locatie van de regio: in het midden van Afrika is een grote veelzijdigheid aan gerechten te vinden uit de omliggende regio's. Het eten is zetmeelrijk en vaak lekker pittig, en er wordt veel gebruik gemaakt van bakbananen, cassave, pinda's, pepers en okra. Er wordt ook veel vis vlees gegeten in Centraal-Afrika. Vis, rund en kip voeren hier de hoofdtoon, maar er worden ook exotische dieren zoals krokodil, antilope en wrattenzwijn gegeten.

 

In het zuiden van Afrika draaien de maaltijden veelal om vlees. Zuid-Afrikaanse barbecues, ook wel "braai" genoemd, zijn bijvoorbeeld erg populair. Schapen, geiten en ander vee worden veel gehouden voor vlees en zuivel. Ook pompoen, diverse bonen, bladgroente en mais wordt veel in de keuken gebruikt.

Zoals je ziet is de Afrikaanse keuken dus erg divers. Laat je inspireren door dit prachtige continent en ga zelf aan de slag!