Koken volgens Oostenrijks recept?

Goed, je eerste idee bij Oostenrijk zal misschien zijn dat je er goed kunt skieën en dat ze er veel sneeuw hebben, en als je aan eten denkt dan komt de wienerschnitzel waarschijnlijk als eerste in je naar boven. Allemaal waar natuurlijk, maar Oostenrijk heeft daarnaast ook nog een heel bijzondere en smaakvolle cuisine. Ja, daar hoort inderdaad de wereldberoemde wienerschnitzel bij, en apfelstrudel en knoedels, maar ook gerechtjes zoals Tafelspitz, Krustenbrate met donkere biersaus, Weense pannenkoekjes en Marillenknödel: een zoete knoedel gemaakt met abrikozen. 


De "normale" Oostenrijkse keuken is iets anders dan de keuken van de hoofdstad Wenen. Waar de Oostenrijkse keuken van buiten de hoofdstad veel boeren gerechten voortbrengt, is de keuken van Wenen een mengvorm tussen traditioneel Oostenrijks en de Franse nouvelle cuisine. Iets verfijnder dus. Het wordt dan ook wel de Neue Wiener Küche genoemd: De nieuwe Weense keuken. 

 

De Oostenrijkers zijn erg goed in het maken van toetjes en gebakjes. Naast de wereldberoemde apfelstrudel zijn de smaakvolste Oostenrijkse gebakjes sachertorte, mohnstrudel, dobos cake, Linzer torte en Salzburger nockerln.

 

Net als de Duitsers drinken de Oostenrijkers graag een goed glas bier, maar minder bekend is dat ze ook een mooie wijncultuur kennen. In onder andere Burgenland en Steiermark, maar ook in Wenen wordt wijn geproduceert. Midden in het centrum zelfs, en dat is een unicum voor Europese wijnproducenten. Ook schnapps worden graag gedronken. Schnapps is de verzamelnaam voor sterke drankjes die meestal gemaakt zijn van fruit, en die een alcoholpercentage hebben van rond de 60%. Beroemd zijn appelschnapps, perenschnapps en abrokozenschnapps. Prost!


 

Populaire ingrediënten in de Oostenrijkse keuken


Oostenrijkse keuken & Bloggers

Foody.nl
Pauline's Keuken
Pauline's Keuken

Op Uit Pauline’s Keuken deel ik al mijn keukengeheimen en vind je recepten...

Foody.nl
Philippine
Liefde voor Lekkers

Kijk mee over de schouder van Philippine van der Goes en de wereld van...

Foody.nl
Foody redactie
Foody redactie

Foody.nl is voor foodies dé ideale plek om inspiratie op te doen. Foody biedt...

Rutger Bakt
Rutger Bakt
Rutger Bakt

Op mijn blog wil ik je inspireren, motiveren en uitdagen om zelf aan de bak te...

Bekijk alle bloggers »