Zo maak je een perfecte borrelplank

Zo maak je een perfecte borrelplank


Het weekend staat weer voor de deur en dat betekent bij ons thuis dat het weer tijd is na te denken wat er op de borrelplank gaat! Ik ben gek op borrelplankjes. Voor mij betekent het ontspanning en gezelligheid. Lekker glaasje wijn erbij, kletsen (of soms ook gewoon lekker alleen!) en happen maar. Je kunt eindeloos varieren met de hapjes, maar vandaag vertel ik jou hoe mijn perfecte borrelplank eruit ziet. Een combi van koud, warm, gezond en guilty pleasures. Here we go! 

 

Kaas

Natúúrlijk hoort er kaas op de borrelplank. Wat mij betreft minimaal 2. Een harde en een zachte kaas. Ik ga voor een oude brokkelkaas voor pit en bite. Een zachte Franse Chaumes Grand Caractere. Romig, smaakvol maar heel toegankelijk. 

 

Olijven

Ik ben gek op olijven dus als je het mij vraagt mogen er verschillende soorten olijven op het plankje, maar als ik dan echt moet kiezen ga ik voor groene olijven met ansjovis. Ja dat lees je goed! Zó lekker. 

 

Vlees

Een lekkere rauwe ham zoals parmaham of juist nog een tandje vettiger zoals Iberico mag niet ontbreken, net als een fuet worstje. Liefst eentje met een knoflook korst, hmm! Gehaktballetjes in pittige tomatensaus, op z'n Spaans zijn ook favoriet en mogen er altijd bij. 

 

Frituurhapje  

Mijn favo frituurhapjes zijn niet echt standaard. Ik ben voor werk veel in Spanje geweest in het verleden en daar werd ik echt verliefd op gefrituurde aubergine met zoutvlokken en stroop. Laat even het vocht onttrekken uit de gesneden aubergine, paneer ze dan in bloem en doe ze daarna rechtstreeks in de frituurpan. In plaats van stroop kun je ook kiezen voor honing, maar stroop is echt het lekkers als je het mij vraagt. De perfecte combi tussen zoet en zout. 

Naast dit vega hapje hou ik ook echt wel van goede kipvingers. De kip over nacht laten marineren in karnemelk, paneren en hup die frituurpan in. Super krokant van buiten, heerlijk mals van binnen. 

 

Groente

Koude groente zoals wortel en komkommer zijn heerlijk te dippen in een hummus met bijvoorbeeld zongedroogde tomaat (mijn favo smaak). Maar ik ga toch vaak ook voor gemarineerde, gegrilde paprika en courgette. Ik marineer deze met citroen, knoflook en rozemarijn. Even grillen met olijfolie en ze kunnen zo de plank op. Warm of koud, beide lekker! 

 

Fruit

Druiven zijn zo vreselijk lekker bij kaas! Rode druiven staan bij mij op 1, dus ook deze gaan op mijn perfecte borrelplank. Ziet er ook meteen gezellig uit! Daarnaast hoort ook dadelbrood of vijgenbrood er echt bij voor mij. 

 

Noten 

Noten zijn niet alleen heel lekker, maar zorgen ook voor fantastische opvulling. De plank is het mooist als hij helemaal bedekt is. Ik kies voor gerookte, gezouten amandelen. 

 

Dips 

Om het af te maken, gaan er nog een paar verschillende dips op de plank. Eén van mijn dip-verslavingen is de combinatie van aioli met groene pesto. Dit is wel een tip hoor, super lekker op stokbrood. Olijfolie met zout en evt. een beetje balsamico azijn doet het ook altijd goed (en dit heb je eigenlijk altijd wel in huis). Voor de kipvingers maak ik vaak zelf cocktailsaus. Oké even eerlijk: mijn vriend maakt dit. Dat is dan ook meteen zijn bijdrage aan de borrelplank ;-). Lekker fris met wat extra citroen, dit kan hij maken als de beste! 

 

Carbs

Last but not least, horen er natuurlijk toastjes en brood bij de perfecte borrelplank. Ik ga vaak voor crackertjes met zeezout of rozemarijn en qua brood kies ik voor ciabatta, rustiek stokbrood of turks brood. Lekker robuust, heerlijk! 

 

Ik voel de trek al opkomen, misschien deze week de borrelplank op donderdag alvast op tafel zetten?! Geniet van de borrelplank én het weekend! 

 

Heb jij alles in huis om dit heerlijke recept (en nog veel meer lekkers) te maken en te serveren? Denk hierbij aan goede messen, mooi servies en de fijnste pannen. Wij hebben een paar van onze favoriete producten geselecteerd, zit er ook voor jou iets tussen?

 
Foody.nl
Foody redactie

Foody.nl is voor foodies dé ideale plek om inspiratie op te doen. Foody biedt toegang tot alle recepten en blogs van de beste Nederlandse foodbloggers. Door middel van handige zoekfilters, trends en specials maakt Foody.nl de recepten van de foodbloggers goed te doorzoeken en deelbaar.

Tijd voor ovenschotels! Tijd voor ovenschotels!
Chocolade cookies met vulling van hazelnoot Chocolade cookies met vulling...
Citroen muffins met bramen, blauwe bessen en frambozen Citroen muffins met bramen, bl...
Meer van Foody redactie
Maak het jezelf makkelijk!

Met een Foody account bewaar je recepten en worden zoekresultaten automatisch afgestemd op jouw smaak.