Olijfolie recepten

Olijfolie is een plantaardige olie die wordt verkregen uit geperste olijven. Pure olijfolie wordt opgedeeld in drie categorieen: - Extra Virgin: deze olie is uit de eerste, koude pers, en moet mechanisch geperst zijn zonder hitte of chemische toevoeging. Het moet minder dan 1% zuur bevatten. Dit is de beste olijfolie en heeft het meeste smaak. - Virgin: deze olie mag niet meer dan 1,5% zuur bevatten. - Fine Virgin: deze olie mag niet meer dan 3% zuur bevatten. Er bestaan ook mengsels van oliën, die vaak als olijfolie wordt verkocht. Een van deze mengsels is een mengsel van eerste-pers-olie en geraffineerde olie die mechanisch is geproduceerd. De pulp van de olijven wordt meerdere malen geperst, verhit en gewassen zodat er meer olie vrijkomt. Door deze verhitting wordt de smaak lichter. Het bevat minder dan 1,5% zuur. Deze olie wordt veel verkocht in de supermarkt, en op het etiket moet vermeldt staan dat het uit geraffineerde oliën bestaat. Olijfolie kan gebruikt worden als basis van dressings en sauzen, als bakvet, in en op broden en over pasta's.


 

Combineer olijfolie met