De Schotse keuken wordt sterk beïnvloed door de Britse keuken. Toch heeft de Schotse keuken zo zijn eigen typische kenmerken. In Schotland is er een overshcot aan wildsoorten, zoals hert en everzwijn. Daarnaast hebben de Schotten ook ernorm veel vis ter beschikking aan de kustgebieden. Schotland is dé thuishaven van zalmkwekerijen én een van de bekendste dranken ter wereld: Whisky.
De meeste gerechten worden dan ook gemaakt met lam, varkensvlees en rundvlees, vis, zeewier, aardappelen en brood. Veel gebruikte kruiden zijn peper, zout, kruidnagel en kaneel.
Hét nationale gerecht van Schotland is Haggis. Haggis is een schaapsmaag, gevuld met gehakt van orgaanvlees, groenten, kruiden en havermout. Haggis moet zo'n minstens twee uur in bouillon pocheren en geurt zeer sterk. Hoe vreemd de bereiding van haggis ook klinkt, het eindresultaat is een gastronomisch meesterwerk. Vleesachtig, haverachtig, warm en vochtig, haggis is een heerlijke maaltijd.
Volg Schots recepten