Rund recepten

rundvlees is de verzamelnaam voor vlees van een koe of stier (of van een gecastreerde stier: de os). Rundvlees is doorgaans mooi rood, sappig vlees, maar als het niet goed bereid is kan het erg taai worden. In India wordt geen rundvlees gegeten. Het dier is heilig in dit Aziatische land en je zal het in traditionele curry's dan ook niet tegenkomen. In de islamitische keuken wordt veel rund gegeten, mits het halal is geslacht. Volgens sommigen maakt dit het vlees taaier, maar dit is niet bewezen. Rundvlees wordt op vele manieren bij de slager en in de supermarkt aangeboden. Zo is er onder andere rundergehakt, rundertartaar, biefstuk, kalfsmedallion, ossenworst en sukadelapjes te koop. Rundvlees is een gezonde vleessoort doordat er veel vitamine B6, B12 en mineralen inzitten, en het van nature koolhydraatarm is. Wel zitten er vetten in rundvlees waarvan het merendeel verzadigd is. Verzadigde vetten zijn ongezond, dus kies liever voor mager rundvlees. Let ook bij het kopen van rundvlees op de verwerkingswijze. Als rundvlees bewerkt is, zoals in een rollade of in worst, dan bevat het veel toegevoegde zouten en ook dit is ongezond. Koop daarom liever rundvlees dat niet of nauwelijks bewerkt is.


 

Combineer rund met