De waarheid over gluten

De waarheid over gluten
Vrijdag 24 juli 2015

- Sponsored Story -

 

Gluten, dat zijn toch ‘dikmakers’? Of: ‘Wanneer je glutenvrij eet val je toch af?’ Ho, stop! Gluten zijn geen ‘dikmakers’, net als het feit dat niet alle glutenvrije producten per definitie heel gezond zijn. Maar wat is gluten dan wel en wat is precies het verschil tussen glutensensitiviteit en coeliakie? Hier lees je er alles over.

Gluten, wat is het eigenlijk?
Gluten is de naam van een eiwit dat van nature voorkomt in granen zoals tarwe, haver, gerst, rogge kamut en spelt. Sommige mensen kunnen geen gluten verdragen. Een andere naam voor deze aandoening is coeliakie (glutenintolerantie).


Coeliakie en glutensensitiviteit, wat is het verschil?
Coeliakie is een blijvende onverdraagzaamheid van het immuunsysteem voor gluten. Voedsel met gluten, zelfs in de kleinste hoeveelheden, zorgt voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm niet goed meer functioneren en kunnen voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. Zorgvuldig aangehouden glutenvrije voeding zorgt er voor dat de symptomen van coeliakie afnemen.

 

Er zijn ook mensen die geen coeliakie hebben, maar toch gevoelig lijken voor gluten. Dit wordt ook wel glutensensitiviteit genoemd. Glutengevoeligheid kan symptomen teweegbrengen zoals hoofdpijn, misselijkheid, moeilijkheden met de spijsvertering, vermoeidheid, spierpijn en nog veel meer andere klachten, die met een glutenvrij dieet een bepaalde periode weer afnemen.

 

Glutenvrij eten, saai?
In veel producten waar granen in verwekt zijn, zit gluten. Denk aan koekjes, paneermeel, couscous, pasta, soep en kant-en-klaar maaltijden. Wanneer je erachter komt dat je coeliakie hebt of gevoelig bent voor gluten, is het noodzakelijk je leefstijl hierop aan te passen. Ban niet zo maar alle granen uit je eetpatroon. Granen bevatten namelijk veel vezels, vitaminen en mineralen. Vervang glutenbevattende granen daarom door glutenvrije granen zoals teff, boekweit en gierst.

Elk lichaam reageert weer anders op gluten. Waar de één prima drie keer per dag gluten kan eten, heeft de ander al na een enkele boterham of koekje last van hoofdpijn, misselijkheid of een suf gevoel. Een mogelijke manier om erachter te komen hoe je reageert op gluten is deze een tijdje uit je dieet te halen. Misschien merk je dan echt wat het effect van gluten is op jouw lichaam en kun je een bewuste keuze maken om de glutenbevattende granen wel of liever niet te eten. Om zeker te weten of je coeliakie hebt, zul je naar een arts moeten voor verder onderzoek.

 

Als je denkt dat glutenvrij eten saai is, heb je het helemaal mis. Glutenvrij eten hoeft namelijk helemaal niet saai te zijn. Dat bewijst onderstaand lunchreceptje voor heerlijke glutenvrije wraps met bietenhummus, geitenkaas en basilicum wel.

 

Meer inspiratie?
Van het ontbijt tot het avondeten en van het tussendoortje tot aan de snack. Voor elk moment heeft Schär geschikte glutenvrije lekkernijen. Schär is het glutenvrije merk met de beste authentieke smaak en de marktleider voor glutenvrije voeding.

 

Wil je meer weten over gluten, glutenvrije producten en ben je op zoek naar heerlijke glutenvrije recepten? Neem dan zeker een kijkje op: http://www.schaer.com/nl

 

Wraps met bietenhummus, geitenkaas en basilicum

 

IMG_1649

 

 

Dit lunchgerechtje is geen culinair hoogstandje, maar lekker is het zeker! Super gemakkelijk om te maken, snel en natuurlijk het allerbelangrijkst: glutenvrij!

Tijd: 15 minuten

 

Lunchgerecht, voor 4 stuks
- 1 gekookte biet, in blokjes
- 200 g kikkererwten, uitgelekt
- 2 el tahin
- 2 teentjes knoflook
- 4 glutenvrije tortillawraps (Schär)
- 120 g verse geitenkaas
- 4 handjes sla of spinazie
- basilicumblaadjes, naar smaak
- peper
- zout

 

Hoe te maken?
Doe de biet, kikkererwten, tahin en knoflook in een keukenmachine of blender en mix tot een gladde grove roze hummus. Proef even en voeg indien nodig nog wat peper en zout toe. Verdeel de bietenhummus in het midden van de wrap. Leg daarop de spinazie/sla, geitenkaas en basilicum. Rol de wrap op en smullen maar. Eenvoudiger kan niet toch? Super als lunch, maar ook heerlijk als licht avondmaaltje. Tip: warm de wrap voor het beleggen heel even op in de magnetron.

 

 
Foody.nl
Foody redactie
Foody redactie

Foody.nl is voor foodies dé ideale plek om inspiratie op te doen. Foody biedt toegang tot alle recepten en blogs van de beste Nederlandse foodbloggers. Door middel van handige zoekfilters, trends en specials maakt Foody.nl de recepten van de foodbloggers goed te doorzoeken en deelbaar.

Zo maak je een perfecte borrelplank Zo maak je een perfecte borrel...
Tijd voor ovenschotels! Tijd voor ovenschotels!
Chocolade cookies met vulling van hazelnoot Chocolade cookies met vulling...
Meer van Foody redactie
Maak het jezelf makkelijk!

Met een Foody account bewaar je recepten en worden zoekresultaten automatisch afgestemd op jouw smaak.