Koken volgens Noors recept?

Noors

Noorwegen is een zeer dunbevolkt land met inwoners die leven van de landbouw, veeteelt, en visserij. Werken op het land of op zee is niet voor watjes, en om er goed tegenaan te kunnen, eten de Noren van oudsher dan ook stevige maaltijden waarbij vlees centraal staat. Tegenwoordig is dit echter niet meer echt nodig omdat er ook veel voedsel geimporteerd wordt, maar de traditionele Noorse gerechten blijven ontzettend populair. Veel gebruikte ingrediënten in de Noorse keuken zijn vis, schapenvlees, varkensvlees, rendiervlees, bessen, knolraap, aardappelen en kool.


Typisch Noors is elandsteak. Dit luxe stukje vlees wordt vaak met bosbessenjam of jeneverbessenjam gesereveerd, wat past bij de karakteristieke wildsmaak. Ook bijzonder en een echte delicatesse, is walvisvlees. Walvissen worden, hoewel in zeer beperkte mate, nog steeds gegeten in Noorwegen. Vroeger gebeurde dit op veel grotere schaal en was walvissenvlees een armelui's maaltijd, maar men beseft dat Walvissen met uisterven bedreigd worden en de vangst is dan ook enorm afgenomen.

 

Een gerecht waar wij misschien een beetje van op zullen kijken is rakfisk. Rakfisk is forel die na vangst schoon wordt gemaakt en wordt gezouten, om vervolgens minimaal twee maanden (soms wel een jaar) in een vat te rotten en te gisten. Deze rotte forel is vooral aan de centraal Noorwegen erg populair.