Als we aan de Zwitserse keuken denken, dan denken we aan kaasfondue. Lekker hoor, maar dat is echt niet het enige lekkere uit de Zwitserse keuken. Het land van het zakmes, horloges, het bankgeheim en Roger Federer kent veel meer lekkernijen! Het eten in Zwitserland wordt zelfs zó gewaardeerd dat het land tweede staat op lijst van aantal Michelinsterren per hoofd van de bevolking.
Misschien wel het populairste Zwitserse product is Zwitserse chocolade. Melkchocolade en witte chocolade zijn dan ook een uitvinding van de Zwitsers, en in Zwitserse supermarkten wordt vaak een hele gang vrij gemaakt puur en alleen voor Zwitserse chocolade. 54% van alle Zwitserse chocolade wordt dan ook in eigen land geconsumeerd.
Minstens zo beroemd is de Zwitserse kaas. Vooral Emmentaler, Gruyère, Vacherin en Appenzeller zijn populair. Deze kaasjes worden op brood gegeten, in quiches verwerkt en gaan zelfs door meringues. De typisch Zwitserse kaasfondue wordt ook voornamelijk met deze kazen gemaakt. Kaasfondue is hét nationale gerecht van Zwitserland, met raclette op een goede tweede plek.
De Zwitserse keuken kent een aantal klassiekers. Rösti is er daar een van. Dit aardappelgerecht kent ook een variant waarin de aardappels zijn verwerkt tot koekjes. Ook Papet Vaudois wordt veel gegeten. Dit gerecht van prei en aardappels wordt meestal gegeten met een worstje.
Volg Zwitserse recepten