Krentenbollen

Krentenbollen uit het boek ‘Brood uit eigen oven’


Een krentenbol is een oer Hollands broodje. Lekker zo uit het vuistje, met een lik roomboter of met een plak kaas. Heerlijk van de bakker, maar zelfgebakken nog zaliger. Met recept is er ook geen enkel excuus meer om het niet te proberen. Dus snel aan de slag, deeg kneden tot je armen pijn doen en daarna heerlijk smullen. Deeg:
- 450 gram tarwebloem
- 6 gram droge gist
- 8 gram zout
- 25 gram suiker
- 30 gram volle melkpoeder
- 30 gram zachte ongezouten roomboter
- 270 gram water, 20 – 25 °C
Vulling:
- 300 gram krenten
Verder:
- zonnebloemolie om kom, werkplek en handen mee in te vetten
- bakplaat, bekleed met bakpapier
- zachte ongezouten roomboter om de bollen mee te bestrijken na het bakken
Krenten wellen: doe de krenten in een steelpan en voeg water toe tot de krenten net onderstaan. Breng aan de kook en zet direct het vuur uit. Laat de krenten in een vergiet uitlekken. Vouw een stuk keukenpapier dubbel en spreid de krenten daarover uit. Dep ze goed droog met een tweede stuk keukenpapier. Of laat de krenten (de avond van tevoren) 15 minuten wellen in lauw water, laat ze (de hele nacht) in een vergiet uitlekken en dep ze goed droog.
Deeg in een standmixer kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en kneed met de deeghaak in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Laat het deeg 15 minuten afgedekt staan en kneed er dan met de machine of met de hand (zie hieronder) de krenten door.
Deeg in een broodbakmachine kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in de bak en kneed in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de bak loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Laat het deeg 15 minuten afgedekt staan er kneed er dan met de machine of met de hand (zie hieronder) de krenten door.
Deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer door elkaar tot alles goed gemengd is. Stort het deeg op de werkplek en kneed in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om bloem toe te voegen, het deeg wordt tijdens het kneden vanzelf minder plakkerig! Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Laat het deeg 15 minuten afgedekt staan en kneed er dan de krenten door.
Vulling door het deeg verdelen: leg het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en rol het met een deegroller uit tot een lap ter grootte van een liggend A4-tje. Verdeel de helft van de krenten over de deeglap, laat de randen vrij. Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden, doe dat ook met de rechterkant. De deegranden overlappen elkaar nu iets. Druk de naden dicht. Draai het deeg en rol het weer uit. Verdeel de andere helft van de krenten erover, vouw het deeg weer en druk de naden dicht. Op deze manier worden de krenten mooi over het deeg verdeeld. Vorm een bal van het deeg, zorg ervoor dat de krenten binnenin het deeg blijven.
1e rijs: leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevet plastic folie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijft staan.
Vormen: stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en duw de lucht eruit. Verdeel het deeg met een deegsteker in 12 gelijke stukjes. Bol de stukjes deeg op en laat ze afgedekt met ingevet plastic folie ± 10 minuten rusten. Bol ze nogmaals op, zorg ervoor dat er niet teveel krenten aan de buitenkant van het deeg komen, deze zullen verbranden in de oven. Leg de krentenbollen ± 5 cm uit elkaar op de bakplaat en dek ze af met ingevet plastic folie.
2e rijs: laat de krentenbollen op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Ze zijn goed als je er met een (natte) vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.
Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte). Als je met hete lucht wilt bakken verlaag dan de temperatuur met 20 °C of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.
Bakken: bak de krentenbollen in ± 15 minuten gaar en bruin. Bestrijk ze direct na het bakken met zachte roomboter, leg ze op een rooster en laat ze afkoelen.
Bron foto’s: ‘Brood uit eigen oven’.
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

 

Favoriet recept van

  • Willemijn Schot
  • Susanne van Marwijk
Maak het jezelf makkelijk!

Met een Foody account bewaar je recepten en worden zoekresultaten automatisch afgestemd op jouw smaak.