Sushi kennen we natuurlijk allemaal. Sushi is dan ook dé nationale trots van Japan en het bereiden daarvan wordt echt gezien als kunstvorm. Sushi, sashimi en teriyaki zijn waarschijnlijk de bekendste gerechten uit de Japanse keuken, maar Japan heeft veel meer te bieden dan dit. Denk bijvoorbeeld aan een kom overheerlijke misosoep, geroosterde edamamebonen of noodles met yakitori.
Maar rijst mag ook zeker niet ontbreken in de Japanse keuken. Sterker nog, rijst is in Japan zo’n belangrijk ingrediënt, dat het Japanse woord voor rijst ‘gohan’ als het woord voor maaltijd wordt gebruikt.
In de Japanse keuken wordt verder weinig gebruik gemaakt van specerijen. De koks laten liever de natuurlijke smaak van de ingrediënten tot hun recht komen. De karakteristieke smaak van Japanse gerechten is afkomstig van dashi, een bouillon van gedroogde vis en zeewier, rijstwijn mirin, sake, miso, tofu en Japanse sojasaus. Verder zijn ook paksoi en gember onmisbaar in de Japanse keuken.