De Midden-Oosterse keuken wordt voornamelijk beïnvloed door de Islam, met invloeden van het Christendom en het Jodendom. Veel voorkomende ingrediënten die de Midden-Oosterse keuke typeert zijn honing, munt, sumak, kikkerwen, peterselie en sesamzaadjes. Onder de Midden Oosterse keuken vallen gerechten uit onder andere de Turkse-, Israelische-, Perzische, Arabische- en Libanese keukens.
De gerechten van elk land en elke regio zijn uniek. Veel gerechten in het Midden-Oosten zijn hetzelfde qua koken, maar de recepten kunnen totaal anders smaken. Ze bevatten verschillende kruiden en specerijen, sommige met lamsvlees, de ander met rundvlees, of met kaas in plaats van vlees. De variatie in recepten is voor een groot deel ontstaan door de beschikbaarheid van ingrediënten uit het verleden. Alles hing af van wat er verhandeld werd in de regio en wat er werd aangeboden op de marktplaats. In wezen is het Midden-Oosten voedsel van vandaag de dag bepaald door zijn verleden.