Rusland, dat qua opppervlakte het grootste land ter wereld is, heeft een keuken die net zo divers is als het land zelf. Hoewel er per streek andere manieren zijn van voedselbereiding en beschikbare ingrediënten, is er toch een duidelijke rode draad te zien in de Russische keuken. Zo wordt er veel soep gegeten, zowel warm al koud, is vlees meer aanwezig in het menu dan vis, en kent de Russische keuken veel gerechten die bestaan uit gevulde broodjes of gevuld deeg. Omdat er zoveel verschillende klimaten zijn in Rusland kent het een grote diversiteit aan groente en fruit. Hier wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt in stoofpotten, taarten en als vullling in diverse gerechten.
Vlees wordt vaker gekookt dan hier. Hoewel het ook in de oven gebakken wordt, is het koken van het vlees een van de belangrijkste manieren van vleesbereiding. DIt kan gekookt worden in bouillon maar ook in pap. Dit zorgt ervoor dat het vlees lekker zacht en vol van smaak is.
De Russen eten bijna alles van een dier, dus ook ogaanvlees staat regelamtig op het menu. Orgaanvlees gaat dan samen met een flinke dosis granen in een pan zodat het de smaken goed kan opnemen. Er worden sowieso veel granen gebruikt in de Russische keuken. Uiteraard voor brood en andere degen, maar ook in pannekoekjes, blini's en pap. Ook melk en yoghurt zijn daarom onmisbare ingredienten in de bijzondere Russische keuken.
Volg Russische recepten