Parmaham recepten

Parmaham, ook wel Prosciutto di Parma genoemd, is een gedroogde rauwe ham uit de Italiaanse provincie Parma. Het bestaat alleen uit varkensvlees en zeezout, en is minimaal 12 maanden gedroogd in de bergwinden van Parma. Parmaham is een beschermde naam. De naam mag dus ook alleen gebruikt worden voor gedroogde ham uit de provincie Parma, en om de ham parmaham te mogen noemen dient er voldaan te worden aan strenge eisen. Zo moeten de varkens die gebruikt voor de parmaham geboren en getogen zijn in Italië. Een deel van de voeding van de varkens dient te bestaan uit de wei die bij de productie van Parmezaanse kaas over blijft, en alvorens de varkens geslacht worden dienen zij minimaal 9 maanden oud te zijn en 160 kilo te wegen. Tenslotte mag parmaham alleen in de provincie Parma gemaakt worden vanwege het specifieke klimaat dat daar heerst.

 

Parmaham is lekker door salades en op brood, en combineert goed met verschillende soorten fruit. Galiameloen met parmaham is dan ook een klassieker. Ook parmaham door een salade is erg smakelijk. 


 

Combineer parmaham met