Ondanks dat de Chinese keuken al sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw in onze eetcultuur geworteld zit, is onze kennis ervan niet bijster uitgebreid. Zonde, want de keuken van dit reusachtige land strekt veel verder dan de smakelijke, maar vette hap van het gemiddelde Chinese restaurant om de hoek. Echt één Chinese keuken is er trouwens niet en dat is ook onmogelijk in een land van dit formaat. Om het overzicht in de Chinese keuken toch wat te vergemakkelijken is er een opdeling van zo’n acht tradities gemaakt waar de Chinese keuken zich door laat kenmerken.
De Kantonese keuken is hier verreweg de bekendste van en dat is dan ook hoe wij hem kennen: vleesgerechten met lekker veel knoflook en milde smaken. De eveneens bekende Sichuan-keuken maakt daarentegen veel gebruik van specerijen en is pittiger van smaak. Ieder gerecht barst van de kruiden doordat er gebruik wordt gemaakt van “de zeven smaken”: zoet, zuur, pittig, tintelend, bitter, pikant en ziltig. De overige zes tradities zien er juist weer heel anders uit: sterkere smaken, afwisselende groentes en diverse uiteenlopende bereidingswijzen. Sommige gerechten treffen dagen voorbereiding en anderen staan binnen een mum van tijd op tafel. Voor ieder wat wils dus!