Ruik de geurige verscheidenheid die de Indonesische keuken te bieden heeft, en proef smaken als uien, knoflook en sambal, heerlijk gecombineerd met komijn, gemberwortel, korianderzaad, ketjap en koksmelk. Indonesië is door de eeuwen heen in handen geweest van onder andere Japan en Nederland en is nu een smeltkroes van Indonesiërs, Maleisiërs, Chinezen, Indiërs, Europeanen en Arabieren.
De Indonesische keuken, die vaak ook wel Indische keuken wordt genoemd, kent veel invloeden uit de Chinese, Indiase, Arabische en zelf de Nederlandse keuken. Naast de kruidige gerechten en ontelbare smaakvolle sambals en trassi's, zijn er ook lekkere Indonesische dranken. Erg lekker zijn tuak (suikerpalmwijn), arak (de gedistilleerde versie hiervan) en brem (rijstwijn). Wie toch een non-alcoholisch drankje prefereert kan zich ten goede doen aan kokosmelk of de verrassende Jus alpokat: een bijzonder drankje van avocado met een beetje chocoladesiroop erin.
Koffie wordt ook veel gedronken: de duurste koffie komt zelfs uit Indonesië. Kopi Luwak is koffie waarvan de bonen door een civetkat zijn opgegeten en weer zijn uitgescheiden. Hoewel het vies klinkt krijgt de koffieboon hier een heerlijke smaak van.
De hoogtijdagen van de Nederlands-Indische rijsttafel zijn inmiddels wel voorbij, en hebben plaats gemaakt voor échte Indonesische gerechten zoals rendang, soto, sajoer met groente of vlees, gadogado en de immer populaire Nasi goreng. Veel gezonder en lekker voor iedere dag!
Volg Indonesische recepten