Kaas recepten

Kaas is de verzamelnaam voor melk waaraan stremsel, zout en zuursel is toegevoegd. Er bestaan wereldwijd honderden verschillende soorten kazen die stuk voor stuk van elkaar verschillen. De smaak en textuur van een kaas is afhankelijk van het type melk (bijvoorbeeld koeienmelk, geitenmelk, schapenmelk of yakmelk), het dieet van het dier, de toevoeging van extra ingrediënten én de bereidingswijze.

Als er in Nederland over kaas gesproken wordt gaat het vrijwel altijd over harde Hollandse kaas, maar buitenlandse kazen zijn ook erg populair in Nederland. Franse kazen zoals brie, camembert, port salut, roquefort, chevru en emmentaler doen het altijd goed. Ook de Italiaanse mozzarella, Grana Padano, Gorgonzola, pecorino, Parmezaan, ricotta en mascarpone zijn geliefd in de Nederlandse supermarkten. Schimmelkazen zijn ook populair; de schimmel in deze kazen is niet schadelijk voor de mens. Griekse feta wordt ook veel verkocht, maar dan meestal onder de naam "witte kaas" of "saladekaas". Alleen kaas die in bepaalde delen van Griekenland op traditionele wijze geproduceerd wordt én die gemaakt wordt van schapenmelk mag de naam "feta" dragen.

Er bestaan zoete en pittige kazen, waardoor kaas zowel bij voor-, hoofd-, en nagerechten en als snack gegeten kan worden.


 

Combineer kazen met