De Arabische keuken, ook wel de keuken van het Midden-Oosten genoemd, is een mooie, rijke keuken met geurige kruiden en een grote verscheidenheid aan ingrediënten. Het één nog lekkerder dan het ander en zó rijk aan smaken en geuren dat je je echt even in een ander land waant.
Binnen de Arabische keuken is er veel verschil per land, maar wat overeenkomt is dat de meeste Arabische keukens hun voedsel bereiden volgens de Islamitische voedselvoorschriften. Varkensvlees is dus eigenlijk niet te vinden in de Arabische eetcultuur. Wat wel te vinden is, is schapenvlees, geitenvlees rundvlees en kip. Ook wordt er veel plat brood gegeten en zijn kikkererwten, linzen en tuinbonen een belangrijke bron van voedingsstoffen.
Arabische gerechten worden veel op smaak gebracht met kruiden zoals munt, komijn, korianderzaad, peterselie en sumak, maar ook kruidenmengsels zoals Za'atar, Ras al Hanout, en de hete saus Harissa. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van honing en van sesam. Dit laatste wordt gebruikt voor sauzen en broden, maar ook over vlees en groente.
Arabisch eten kan heel pittig zijn, maar meestal is het redelijk mild en goed gekruid. Smaakvolle gerechten uit de Arabische cultuur zijn bijvoorbeeld gevulde broodjes met spinazie, lamsgehakt of geitenkaas, couscousschotel, gegrild schapenvlees, falafel, hummus, kanefeh, manakeesh, halloumi, fattoush, en natuurlijk de niet te missen kebab, kofta, shoarma en baklava.
Volg Arabische recepten