Koken volgens Vietnamees recept?

De Vietnames loempia's die kent iedereen wel. Lekker hoor, maar de Vietnamese keuken heeft gelukkig wel wat meer te bieden dan alleen gevulde frituursnacks. Gek genoeg is naast de overbekende loempia de Vietnamese keuken vrij onbekend in Nederland. Dat is eigenlijk gek, want de Vietnamese keuken is niet zo pikant als bijvoorbeeld de Chinese of de Indonesische keuken en laat pikant nou iets zijn waar wij doorgaans niet zo heel erg van houden. 

 

De Vietnamese keuken onderscheidt zich door het gebruik van veel verse groentes. Het belangrijkste gerecht uit Vietnam is Pho: een lichte en eenvoudige bouillon die met bijvoorbeeld munt of anijs wordt gekruid. Pho is er in ontelbare soorten en kan ook met vlees, vis of groente verrijkt worden. 

Een ander traditioneel gerecht uit de Vietnamese keuken is Bo Bay Mon, wat rundvlees op zeven manieren betekend. Dit gerecht bevat rundvlees dat op zeven verschilende manieren is bereidt en is erg populair. Het wordt echter vrijwel nooit thuis gegeten omdat het veel werk is, maar in restaurants is het een erg populair gerecht.

 

Veel Vietnamese gerechten worden in een wok bereidt en bevatten noedels of rijst. Ook dumplings worden veel gegeten. Naast vlees en vis wordt er ook veel vegetarisch gegeten. Tofu is dan ook een veelgegeten ingrediënt in Vietnam. 

 

De Vietnamese keuken kent ook nog een aantal aparte en, voor Europese standaarden, ongebruikelijke gewoontes. De Vietnamezen eten namelijk alles wat je van een dier kunt eten, en eten ook alle dieren die voorhande zijn. Van orgaansvlees, sprinkhanen en andere insecten trekken we onze wenkbrauwen inmiddels niet meer op, maar er zijn nog tal van andere bijzondere gerechten te vinden. Zo is er bijvoorbeeld slangenwijn verkrijgbaar. Dit populaire drankje wordt gemaakt door een slang in rijstwijn te laten "trekken", of door de ingewanden en het bloed van de slang te vermengen met de rijstwijn. Minstens net zo vreemd zijn intvissentanden, bevruchtte eendeneieren en gestoomde of gefrituurde kikkers. Niet kikkerbilletjes, maar gewoon, een hele kikker. 

 

Dat men in Vietnam graag alle beschikbare dieren eet, betekend helaas ook dat er veel dieren gegeten worden die met uitsterven bedreigd worden. Officieel mag het niet, maar het gebeurt redelijk vaak dat bedreigde diersoorten in de pan belanden bij de lokale bevolking of in sinistere restaurantjes. Dan toch maar liever een degelijk kipfiletje, niet waar?


 

Populaire ingrediënten in de Vietnamese keuken


Vietnamese keuken & Bloggers

Foody.nl
Philippine
Liefde voor Lekkers

Kijk mee over de schouder van Philippine van der Goes en de wereld van...

Ohmyfoodness.nl
Ohmyfoodness.nl
Ohmyfoodness.nl

Food in de ruimste zin van het woord. In ieder restaurant, van ieder recept en...

Foody.nl
Foody redactie
Foody redactie

Foody.nl is voor foodies dé ideale plek om inspiratie op te doen. Foody biedt...

Foody.nl
The Lion Kitchen
The Lion Kitchen

The Lion Kitchen laat zien dat gezond eten en koken helemaal niet ingewikkeld...

Bekijk alle bloggers »