Rijst recepten

Rijst is de grootste bron van voedsel voor een groot deel van de wereldbevolking en is op mais na, het meest geproduceerde graan ter wereld. Rijst groeit in rijstvelden en rijstterrassen, waarbij China de grootste producent ter wereld is.

Er zijn verschillende soorten rijst te koop, waaronder witte rijst, zilvervliesrijst en wilde rijst. Witte rijst en zilvervliesrijst komen van hetzelfde zaadje, alleen is bij zilvervliesrijst slechts het buitenste laagjes van de rijstkorrel verwijderd, en bij witte rijst zijn alle lagen, de vezellaag en de kiem verwijderd, waardoor er alleen nog het endosperm overblijft. Witte rijst is hierdoor langer te bewaren dan andere soorten rijst, maar is wat betreft voedingswaarden een stuk minder gezond. Zilverliesrijst is een volkoren graanproduct, bevat vezels en is een bron van koolhydraten en andere gezonde voedingsstoffen. Volkoren graanproducten hebben positieve effecten op de gezondheid. 

 

Om rijst klaar te maken dient het gekookt te worden in een rijstkoker of in een pan met water en eventueel wat zout en specerijen.


 

Combineer rijst met