Koken volgens Zweeds recept?

Hoewel ze ontzettend smakelijk zijn en een zekere meubelgigant ze ontzettend populair heeft gemaakt, zijn de Zweedse gehaktballetjes niet het enige lekkere voedsel uit Zweden. Sterker nog, veel Zweedse gerechten zijn ook in Nederland erg populair. Wat dacht je bijvoorbeeld van knackebröd, haring, gerookte zalm, drop, erwtensoep en wafels? Die wafels hebben in Zweden zelfs hun eigen dag: 25 maart is het nationale wafeldag in Zweden. 

 

Naast wafels kent de Zweedse keuken veel lekkernijen. Gebak is er erg populair; prinsesstårta is een cake met een marsepeinlaagje, kanelbullar zijn vergelijkbaar met onze Zeeuwse bolussen, en de chokladboll is een klein chocoladeballetje met een laagje kokosrasp.

 

Als de Zweden iets te vieren hebben wordt er vaak een Smörgåsbord voorbereid. Dit is een soort buffetmaaltijd met één gang ingemaakte en gefermenteerde haring, één gang zalm, vervolgens koude vleesgerechten en tot slot warme vleesgerechten. Hier wordt onder andere rendierenvlees, gehaktballetjes en leverpastei geserveerd. Meestal wordt deze maaltijd aangevuld met aardappelen, brood, kaas en andere visgerechten. Haring is de populairste vissoort. Het wordt, heel verrassend, ook vaak verwerkt in zoete gerechten.


 

Populaire ingrediënten in de Zweedse keuken


Zweedse prinsessentaart
 1
Pauline's KeukenUitpaulineskeuken.nl
Foody Redactie
 10
Foody redactieFoody redactie
Hasselback potatoes
 6
Ohmyfoodness.nlOhmyfoodness.nl

Zweedse keuken & Bloggers

Foody.nl
Pauline's Keuken
Pauline's Keuken

Op Uit Pauline’s Keuken deel ik al mijn keukengeheimen en vind je recepten...

Foody.nl
Philippine
Liefde voor Lekkers

Kijk mee over de schouder van Philippine van der Goes en de wereld van...

Ohmyfoodness.nl
Ohmyfoodness.nl
Ohmyfoodness.nl

Food in de ruimste zin van het woord. In ieder restaurant, van ieder recept en...

Foody.nl
Foody redactie
Foody redactie

Foody.nl is voor foodies dé ideale plek om inspiratie op te doen. Foody biedt...

Bekijk alle bloggers »